Cedarea Basarabiei, 28 iunie 1940

0
375

├Än seara zilei de 26 iunie 1940 (miercuri), la ora 22, Gheorghe Davidescu, trimisul extraordinar ┼či ministru plenipoten┼úiar al Rom├óniei la Moscova, a fost chemat de c─âtre Molotov, ministrul de Externe al URSS, care i-a ├«naintat un ultimatum privind Basarabia ┼či nordul Bucovinei.

Guvernul de la Bucure╚Öti a remis r─âspunsul s─âu Kremlinului pe 27 iunie 1940, ├«n care preciza c─â era ÔÇ×gata s─â procedeze imediat ╚Öi ├«n spiritul cel mai larg la discu╚Ťiunea amical─â ╚Öi de comun acord, a tuturor propunerilor eman├ónd de la Guvernul sovieticÔÇŁ. Sovieticilor li se solicita s─â indice locul ╚Öi data discu╚Ťiilor, care se spera c─â aveau ÔÇ×s─â creeze rela╚Ťiuni trainice de bun─â ├«n╚Ťelegere ╚Öi prietenie ├«ntre URSS ╚Öi Rom├óniaÔÇŁ.

Pe 28 iunie 1940 (vineri), URSS a adresat Rom├óniei o nou─â not─â ultimativ─â, prin care respingea r─âspunsul Rom├óniei. ├Än urma deciziei formale din Consiliul de Coroan─â, Rom├ónia a acceptat ultimatumul sovietic. ├Än r─âspunsul c─âtre Moscova se preciza chiar de la ├«nceput: ÔÇ×Guvernul rom├ón, pentru a evita gravele urm─âri pe care le-ar avea recurgerea la for╚Ť─â ╚Öi deschiderea ostilit─â╚Ťilor ├«n aceast─â parte a Europei, se vede silit s─â primeasc─â condi╚Ťiunile de evacuare specificate ├«n r─âspunsul sovieticÔÇŁ.

Retragerea trupelor ┼či administra┼úiei rom├óne┼čti a avut ca termen limit─â data de 4 iulie, c├ónd trupele sovietice au intrat ├«n capitala provinciei, Chi┼čin─âu. La sf├ór┼čitul r─âzboiului, tratatul de pace din 1947 a confirmat grani┼úa rom├óno-sovietic─â pe r├óul Prut, p├ón─â la 27 august 1991, c├ónd Republica Moldova ┼či-a proclamat independen┼úa.

├Än anul 2010, Arhivele Na╚Ťionale au organizat o expozi╚Ťie dedicat─â evenimentului istoric al ced─ârii Basarabiei, Bucovinei de Nord ╚Öi a ╚Ťinutului Her╚Ťa.

Surs─â: Arhivele Na╚Ťionale ale Rom├óniei

Las─â un r─âspuns