├Äntre 7 ╚Öi 9 septembrie 1927 a avut loc la Craiova Congresul Avoca╚Ťilor din Rom├ónia, prilej pentru invita╚Ťi de a se fotografia ├«n balconul libr─âriei Constantin Iliescu. ├Än fa╚Ťa acesteia, la 1848, craiovenii, cu mic ╚Öi mare tr─âiau din plin un mare act istoric: ,,se juca hora ╚Öi se c├ónta c├óntecul libert─â╚Ťei, iar Magheru, ├«n ferberea revolu╚Ťiei a inprovisat un car de triumf, a pus pe o fat─â ca zeea libert─â╚Ťei, cu constitu╚Ťia ├«n m├ón─â ce au fost f─âcut─â la Islaz ╚Öi pe care au jurat, iar regulamentul (organic) sub picioare. ╚śi s-au preumblat astfel pe stradele Crajovei, iar la ├«ncruci╚Öarea stradei Unirei cu Lipscani l-au ars, regulamentulÔÇÖÔÇÖ.

Libr─âria lui Iliescu oferea onor publicului interbelic ,,un asortiment complect de c─âr╚Ťi ╚Öi rechizite ╚Öcolare pentru cursul primar ╚Öi secundar, furnituri pentru biurouri, obiecte pentru cadouri, tablouri ╚Öi pirogravuri, juc─ârii pentru copii, albume ╚Öi c─âr╚Ťi ilustrate ╚Ö.a.”.

sursa : Oltenia mea

Craiova, 1941: Banca Olteniei și atelierul foto Albert Krauss 

 

 

PALATUL JUSTIȚIEI (ACTUALA UNIVERSITATE) DIN CRAIOVA ÎNTR-O IMAGINE DIN 1927.
Construit pe locul m─ân─âstirii Sf├óntul Nicolae ÔÇô G─ânescu, demolat─â ├«n 1884, Palatul Justi╚Ťiei este opera arhitectului loan Socolescu ╚Öi a fost proiectat ├«n anul 1890 ├«n stil neoclasic, inspira┼úie a academismului francez.
Construirea acestui edificiu ├«n Craiova se datoreaz─â ├«n mare parte lui Gogu Vorvoreanu, cel care a f─âcut toate diligen╚Ťele pe l├óng─â Ministrul Domeniilor pentru a depune ,,pe biroul Camerei un proect de lege pentru cedarea c─âtre Jude╚Ť a locului de la Episcopie”. ├Än urma acestui demers, Senatul Rom├óniei, ├«n ╚Öedin╚Ťa din 7 iunie 1884, emite o lege prin care se ,,cedeaz─â de veci ╚Öi f─âr─â desp─âgubire jude╚Ťului Dolj, terenurile cu cl─âdirile dup─â ele numite locurile Episcopiei Craiova”.
Printr-o alt─â lege, ini╚Ťiat─â ├«n noiembrie 1889 de 16 deputa╚Ťi de Dolj ╚Öi sus╚Ťinut─â de conservatorul Take lonescu, ,,statul contribue cu suma de lei noi 300.000 la construirea Palatului de justi╚Ťie din Craiova”. Aceast─â subven╚Ťie rupe ╚Öirul barierelor birocratice de p├ón─â atunci, lucrarea debut├ónd ├«n 1891, fiind executat─â de Societatea Rom├ón─â de Construc╚Ťii ╚Öi Lucr─âri Publice SA Bucure╚Öti .
Desf─â╚Öurate ├«n ritm rapid, lucr─ârile sunt finalizate doi ani mai t├órziu, recep╚Ťia fiind semnat─â la 18 decembrie 1893, astfel ├«nc├ót anul judec─âtoresc 1894 devine primul an ├«n care activitatea magistra╚Ťilor se desf─â╚Öoar─â ├«n noul palat.
├Än septembrie 1903, Majestatea Sa Regele Carol l al Rom├óniei r─âspunde invita╚Ťiei primarului Nicolae Romanescu de a inaugura Parcul Bibescu (ulterior Nicolae Romanescu) ╚Öi, ├«nso╚Ťit de ministrul de interne Vasile Lasc─âr, face o vizit─â ╚Öi la Palatul de Justi╚Ťie, fiind primit cu mari onoruri ╚Öi mult─â c─âldur─â de pre╚Öedintele Cur╚Ťii de Apel, G. Orman, de prim pre╚Öedintele Tribunalului Dolj, M. M─âinescu ╚Öi de magistra╚Ťi.
Colorizare ╚Öi text: Mihai Mur─âre╚Ťu

 

Mihai Muraretu

Las─â un r─âspuns