Bazargic, t─âr├ómul rom├ónesc locuit de mocanii din Ardeal ┼či dezvoltat de turci. De unde vine denumirea localit─â┼úii care ├«n prezent se g─âse┼čte ├«n Bulgaria

Bazargicul, capitala jude┼úului Caliacra, fost p─âm├ónt rom├ónesc, era un paradis terestru. ├Än ora┼čul de pe colin─â cu opt pie┼úe publice func┼úionau ┼čcoli pentru rom├óni, musulmani ┼či armeni, dar ┼či moschei ┼či biserici ortodoxe.

Bazargic, ora┼čul care c├óndva a fost capitala jude┼úului Caliacra, este foarte frumos descris ├«ntr-un document de epoc─â din anul 1928, care face parte din fondul Prim─âriei ora┼čului Bazargic.

ÔÇ×├Än jude┼úul Caliacra, ├«nainte de a fi bulgarii ┼či dup─â ce fuseser─â turcii de la care se p─âstreaz─â ┼či p├ón─â ast─âzi cele mai multe denumiri de localit─â┼úi, locuiau mocanii no┼čtri cu o misiune istoric─â foarte important─â.

Ace┼čti mocani respectabili ca ┼ú─ârani rom├óni, dar ┼či ca element de leg─âtur─â ├«ntre toate provinciile neamului rom├ónesc pleca┼úi din fundul Ardealului pe calea Dun─ârii ┼či Nistrului ┼či p├ón─â ├«n regiunile dep─ârtate ale Rusiei, reprezentau cu oile lor cel dint├ói act al lu─ârii ├«n st─âp├ónire a teritoriilor de c─âtre neamul rom├ónescÔÇť, se arat─â ├«n descriere.

Documentul a fost publicat ├«n volumul ÔÇ×Dobrogea ├«n Arhivele rom├óne┼čti (1597 ÔÇô 1989)ÔÇť, care reune┼čte 413 documente ┼či c─âr┼úi po┼čtale inedite, culese de la Arhivele Na┼úionale ale Rom├óniei ┼či de la structurile sale jude┼úene, Serviciul Istoric al Armatei ┼či Consiliul Na┼úional pentru Studierea Arhivelor Securit─â┼úii. Coordonator al c─âr┼úii este dr. Virgil Coman, directorul Arhivelor Na┼úionale, Filiala Constan┼úa.

/adevarul.ro/stiri-locale/constanta/bazargic

Las─â un r─âspuns